De musical, een kleurrijk schouwspel

Een musical is een schitterende mix van muziek, dans en dialoog. Door middel van deze aspecten wordt er een verhaal verteld waardoor er in zijn totaliteit voor een afwisselend en vaak kleurrijk schouwspel wordt gezorgd. In dit schouwspel vindt men tevens verschillende emoties, zoals humor, liefde of boosheid, net zoals in een gewoon toneelstuk. Maar juist door de combinatie met dans en muziek wordt een dergelijk theaterstuk een musical genoemd.

De beroemde theaters Broadway en West End

Musicals worden wereldwijd opgevoerd. Meestal wordt er gekozen voor een groot theater, waarvan West End in Londen en Broadway in New York misschien wel de bekendste zijn. Natuurlijk zijn er ook musicals voor de kleinere theaters. Theaters die minder dan 500 zitplaatsen hebben worden vaak off-Broadway theaters genoemd. Een musical draait vaak weken, maanden of jaren achter elkaar in een theater, alhoewel er ook toerende musicals zijn. Grote spektakelstukken vragen vaak een enorme organisatie zowel wat betreft de cast als het decor, dus dit soort musicals zullen niet zo snel wekelijks verplaatst worden.

De eerste musicals

De eerste musicals verschenen aan het einde van de 19e eeuw, ze kwamen voort uit de revues en vaudeville traditie. Toch was er een belangrijk verschil, musicals bestonden namelijk uit een doorlopend verhaal, net zoals bij een operette. Het fenomeen ‘musical’ werd voor het eerst in New York geproduceerd. Componisten zoals Gilbert en Sullivan waren een van de eersten die de link hadden met de operettes. Zij maakten in Engeland producties die later bekend werden als één van de eerste musicals, namelijk ‘The Mikado’ uit 1885 en ‘H.M.S. Pinafore’ uit 1878. In Amerika waren Hart, Cohan en Harrigan verantwoordelijk voor de eerst musicals, bijvoorbeeld ‘Show Boat’ uit 1927 en ‘Oklahoma!’ uit 1943.

Echte klassiekers

De levendige theaterstukken vielen aan het begin van de 20ste eeuw steeds meer in de smaak bij het grote publiek en hierdoor werden er steeds meer musicals geproduceerd. In de loop der jaren zijn er aardig wat musicals geweest die inmiddels echte klassiekers zijn, zoals:

  • West Side Story uit 1957
  • Hair uit 1967
  • A Chorus Line uit 1975
  • Les Misérables uit 1985
  • The Phantom of the Opera uit 1986

Musicals uit België en Nederland

Maar er zijn er nog veel meer musicals. Verschillende musicals zijn ook verfilmd of juist andersom. De musical ‘The Lion King’ is hier een goed voorbeeld van. Ook België en Nederland hebben hun eigen producties als het gaat om musicals, bijvoorbeeld de musicals van Studio 100 uit België en de musicals van Nederlandse Annie M.G. Schmidt, Jos Brink en Joop van der Ende.