Succesvolle rockproducties

De musical ‘Hair’ was natuurlijk een echte topper. Van oorsprong is dit een Amerikaanse off-Broadway musical uit 1967. Met de verhaallijn over de flowerpowertijd met veel liefde, vrede en seks was de musical al snel erg spraakmakend. Deze musical heeft veel onsterfelijke liedjes voorgebracht, zoals ‘Hair’, ‘Aquarius’ en ‘Let the Sunshine in’.

Het succes van de rockmusicals

Hierna volgden er nog veel meer rockmusicals, zoals bijvoorbeeld ‘Jesus Christ Superstar’, ‘Evita’ en de ‘Rocky Horror Show’. Het kon zomaar gebeuren dat het concept van een rockmusical in eerste instantie nog geen duidelijke richting had, maar zich in een later stadium pas ontwikkelde naar een rockfilm of een rockmusical. Soms ontbraken ook de dialogen of was er enigszins vergelijking met de klassieke opera. Ook andere muziekstijlen werden onderdeel van de musical.

De echte kaskrakers

Andrew Lloyd Webber werd rond de jaren 70 en 80 een echte grote speler. Hij was de componist van echte kaskrakers zoals ‘The Phantom of the Opera’ uit 1986, ‘Cats’ uit 1981, ‘Jesus Christ Superstar’ uit 1970 en ‘Sunset Boulevard’ uit 1993. De musical ‘Les Miserables’ ging in 1980 in première en is inmiddels de langst lopende musical ter wereld. Deze enorme productie is inmiddels al in 77 landen in productie gegaan. De musical ‘Cats’ is bijvoorbeeld als door meer dan 50 miljoen mensen bezocht.

Les Miserables

Les Mis, zoals de musical ‘Les Miserables’ ook wel door de echte liefhebber wordt genoemd is erg indrukwekkend. Het optreden duurt drie uur lang en gaat over heldhaftige vrienden tijdens de Franse revolutie. De klassieker verveelt geen moment.

The Phantom of the Opera

‘The Phantom of the Opera’ staat al bijna dertig jaar op de planken en bijzonder genoeg is hij nog steeds bijna iedere avond uitverkocht. Alleen al in New York is hij al ruim 11.000 keer opgevoerd. We kunnen deze musical met recht de meest succesvolle musical aller tijden noemen.

Cats

De musical ‘Cats’ is gebaseerd op het boek ‘Old Possum’s Book of Practical Cats’ van Thomas Stearns Eliot. Andrew Lloyd Webber was ook hier verantwoordelijk voor de muziek. De eerste voorstelling was in West End in Londen en op Broadway is de musical voor een lange tijd de langstlopende musical geweest, totdat Les Miserables het overnam. In 1998 is er ook een filmversie uitgebracht.

Evita

Ook de musical ‘Evita’ is een echte klassieker van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Het gaat over het leven van Eva Perón, een meisje wat verhuist naar Buenos Aires om haar ambitie als actrice waar te maken en eindigt als first lady.

Grease

Grease is ook een muziekmusical die in veel landen is geproduceerd en opgevoerd. Hij is oorspronkelijk van Jim Jacobs en Warren Casey. De eerste opvoering was in 1972 en hij werd in 1978 verfilmd.