De ‘Golden Age of Musical’ en daarna
Met de première van ‘Show Boat’ werd de nadruk op grootschalige dansroutines en populaire muziek gelegd. Daarnaast had deze musical van Oscar Hammerstein II en Jerome Kern ook een sterke verhaallijn en een maatschappelijke boodschap. Veel andere producers raakten hierdoor geïnspireerd en dit luidde het ‘Golden Age of Musical’ tijdperk in. Ook satire en maatschappelijk commentaar werd niet geschuwd, ‘Of Thee I Sing’ en ‘Porgy en Bess’ waren hier duidelijke voorbeelden van.
De revolutie in musicalland
‘Oklahoma!’ was het kroonwerk van de revolutie in musicalland. In deze musical vond men een duidelijke verhaallijn, liedjes die het verhaal ondersteunden, dansroutines die de personages nog verder ontwikkelden. Waar voorheen de dames tijdens het dansen meestal schaars gekleed waren, was dit niet altijd meer het geval. Er werd steeds vaker gedanst in het kostuum wat de personage vertegenwoordigde en dat is over het algemeen nog steeds zo.
Bekende werken uit deze Golden Age periode zijn:
- Carousel uit 1945
- South Pacific uit 1949
- The King and I uit 1951
- The Sound of Music uit 1959
- On the Town uit 1944
- Annie, Get your Gun! Uit 1946
Later werd het maatschappelijk aspect nog meer uitgediept. Er werd meer geëxperimenteerd wat grote successen opleverde:
- My Fair Lady uit 1956
- De West Side Story uit 1957
- Gypsy uit 1959
- Fiddler on the Roof uit 1964
- Hello, Dolly! Uit 1964
- Funny Girl uit 1964
De inbreng van de musical componist
De componist Stephen Sondheim wordt door velen gezien als de meest succesvolle musicalcomponist aller tijden. Zijn producties waren net even anders dan andere succesvolle musicals. Ze waren wat rauwer met herkenbare emoties, minder gestroomlijnd en ook de muziek was wat ingewikkelder. Ook het fenomeen ‘book-musical’ is zijn verdienste. Dit is een musical zonder een vaste verhaallijn maar wel met een verbindend thema. Ook werd er door bijvoorbeeld Kander & Ebb soms de randen van de maatschappij opgezocht. Bijvoorbeeld met hun musical ‘Chicago’ over moord en media en met ‘Cabaret’ over het opkomende nazisme. Het licht verteerbare muzikale vermaak wat een tegenhanger moest zijn voor het operapubliek kreeg hierdoor toch enigszins een andere lading. Toch smulde het publiek ervan, mede door de afwisseling van de gezongen en gesproken scenes.
De nieuwe stromingen
De musical Hair was een echte topper als het gaat om rockmusicals. Wat een aanleiding was om nog meer van dit soort producties op te zetten. Dit gebeurde veelvuldig in de jaren 80 maar valt vandaag de dag nog steeds in de smaak. Ook Disney ontdekte de musicalwereld. Veel Disneyfilms werden in een musical versie uitgebracht.