De grote producties van Disney

In de jaren negentig ging Disney ook musicalversies van zijn films maken. Zo waren bijvoorbeeld ‘The Beauty and the Beast’, ‘Aida’ en ‘The Lion King’ grote successen. Deze musicals slaan enorm aan bij een breed publiek van alle leeftijden. Onder de namen Disney on Broadway en Disney on Stage werd er voor deze musicals reclame gemaakt. Disney heeft een prestigieuze reputatie opgebouwd met zijn musicals, wat ooit begonnen is met de ‘Beauty and the Beast’ in 1995. In 2004 volgde de musical ‘Mary Poppins’. De musical ‘Tarzan’ was niet echt een groot succes op Broadway, maar des te meer in Europa. Soms gebeurde het ook dat een film niet zo aan sloeg maar de musical wel. Dit gebeurde bijvoorbeeld met de film ‘Newsies’. Ook de film ‘Aladdin’ is uitgebracht als musical.

Nederland en Disney

In Nederland zijn een aantal Disneyproducties uitgebracht samen met Joop van de Ende. Dit zijn bijvoorbeeld de volgende musicals:

  • Aida
  • The Lion King
  • Beauty and the Beast
  • Tarzan
  • Mary Poppins
  • The Little Mermaid

Best bezochte musicals van Disney

In Nederland is de ‘Lion King’ de best bezochte musical ooit. Verdeeld over twee speelperiodes trokken de voorstellingen ruim 3,3 miljoen bezoekers. Ook ‘The Beauty and the Beast’ van het Belgische Stage Entertainment was een groot succes.

Een musical als toeristische attractie

Sommige critici zijn wat minder positief over de musical bewerkingen van succesvolle films of boeken. Niet alleen Disney maakt zich hier schuldig aan. Deze manier van musicals produceren wordt door veel meer producenten gedaan. Critici vinden dat doordat er opnieuw gebruik wordt gemaakt van bestaande film- of boekplots deze producties meer op toeristische attracties gaan lijken. Bijvoorbeeld de producties ‘Wicked’, ‘Mary Poppins’ en ‘Schrek’ zijn bewerkingen van bestaande producties. Een van de redenen waardoor producenten vaak voor deze vorm kiezen is de herkenbaarheid. Juist doordat het thema herkenbaar is voor het publiek trekt dit meer bezoekers. Investeerders weten dit ook en zijn hierdoor eerder overtuigd dat ze het geld wat ze investeren terug kunnen verdienen.

De Lion King

Deze musical speelt wereldwijd al tien jaar. Hij is vertaald in acht verschillende talen, waaronder Japans, Duits, Koreaans, Frans, Nederlands, Spaans, Portugees en Mandarijn.