Musical termen

Musicals kennen net zoals andere toneelstukken of andere theaterproducties, films of andere creatieve uitingen veel verschillende begrippen. Daarbij kun je bijvoorbeeld ook voor een speciale musical opleiding kiezen. België heeft bijvoorbeeld een unieke opleiding die tot ver over de landsgrenzen bekend is.

Enkele begrippen uit de musicalwereld

Een alternate en understudy

Een ‘alternate’ is eigenlijk de vaste invaller voor een bepaalde speler van een theaterrol. Stel dat de hoofdrolspeler een avond niet kan optreden door ziekte of iets anders dan neemt zijn alternate het over. Deze alternate moet de rol dus ook op zijn duimpje kennen. Een ‘understudy’ is ook een invaller voor een theaterrol.

De bijrol

De bijrol in een musical is over het algemeen een kleinere rol in de productie.

De coulisse

Het decor is bepalend voor de sfeer op het podium. Hiermee worden vaak situaties nagebootst of bepaalde sferen gecreëerd. De coulisse is op het podium een beweegbaar zijstuk van het decor.

Het ensemble

Het ensemble is een deel van de totale cast. Een ensemble kan bijvoorbeeld een bepaald deel van de musical spelen of een liedje uitvoeren.

De hoofdrolspelers

De naam hoofdrolspeler zegt eigenlijk al voldoende. Deze acteur of actrice heeft eigenlijk de voornaamste rol in de musical. Het kunnen ook meerdere hoofdrolspelers zijn. Stel dat de naam van de musical hetzelfde is als de naam van de hoofdrolspeler zoals bij ‘Evita’, dan spreekt men ook wel van een titelrolspeler.

De première

De première is de eerste uitvoering van de musical. Meestal wordt deze première bezocht door veel genodigden, zoals de bekende acteurs of filmsterren, critici of andere belangrijke personen. Vaak wordt er van de eerste voorstelling ook echt een hele happening gemaakt.

Een try-out

Het kan zijn dat er voor de première of daarna eerst nog een try-out wordt gedaan. Dit is een voorstelling met publiek. Hierbij kan er extra worden gelet op de reacties van het publiek om te kijken of er nog iets bijgeschaafd moet worden.

De rekwisieten

De rekwisieten zijn alle voorwerpen die bij de voorstellingen worden gebruikt.

Daarnaast kom je bij musicals natuurlijk ook nog de gebruikelijke theatertermen tegen, zoals de akoestiek of backstage.